duminică, 3 iulie 2011

Două cântece culte ajunse folclor

Dacă întrebi pe cineva cui aparţine cântecul Numai una, vei primi două răspunsuri. Unul este Talisman şi va fi dat de lumea mai proastă, iar al doilea este Phoenix sau Nicu Covaci şi îl vei primi din partea celor oleacă mai diştepţi. Ambele răspunsuri sunt greşite! Cântecul pe versurile lui Coşbuc a fost compus de Guilelm Şorban acum mai bine de un veac şi cu timpul a intrat în folclor. Ascultaţi mai jos una dintre cele mai vechi înregistrări ale acestei piese. Mulţumesc lui Mădălin pentru informaţii.

PHOENIX - Numai Una (prima variantă)


Cam din aceeaşi perioadă, mai exact din anul 1904, vine şi Cântă cucu-n Bucovina. Compozitorul şi textierul acestui cântec este Constantin Mandicevschi. El a fost scris ca un cântec de jale al românilor din Bucovina aflaţi sub ocupaţie nemţească la comemorarea a 400 de ani de la moartea lui Ştefan cel Mare. A intrat în folclor, iar acum a devenit cântec simbol al propagandei bucoviniste. Noroc de Grigore Leşe că-i mai pune la punct pe dobitocii care încing hore la beţii, la nunţi şi la paranghelii electorale pe această melodie. Dacă tot suntem în zona rock, o versiune mai grea a acestui cântec.

BUCOVINA - Straja

Un comentariu:

  1. Află mai mult despre Constantin Mandicevschi aici https://nordulbucovinei.blogspot.com/2017/07/constantin-mandicevschi-autorul.html

    RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!