duminică, 7 august 2011

Drumul smereniei dintre Mihoveni şi Costâna (patru sectoare de cinci stele)

Sătenii din Costâna şi Mihoveni, judeţul Suceava, ţin să aducă prinosul lor de recunoştinţă ce constă în flegme, dumnezei, cruci şi hristoşi şi nişe şuturi în coaie, următorilor nomenclaturişti portocalii: Gheorghe Flutur - preşedinte CJ Suceava, Vasile Andriciuc - primar comuna Şcheia şi Gheorghe Avram - primar comuna Todireşti.

În cadrul programului Pelerin în Bucovina, Gheorghe Flutur, un recent pasionat de ciclism, s-a gândit să amenajeze între Mihoveni şi Costâna unul din numeroasele drumuri ale smereniei pe care le trâmbiţează. Exact ca în cursa Paris - Roubaix, unde sunt sectoare pavate de înaltă dificultate, pe Drumul smereniei dintre Mihoveni şi Costâna avem patru sectoare de cinci stele, care din care mai complex, tehnic şi greu de abordat. Pentru un temerar aflat la prima încercare, acest drum se va dovedi un adevărat botez al focului.

Este vorba de acel drum pe care nimereau turiştii ce se duceau către Suceava şi le spuneam că ar fi bine să nu se încumete. Povestea aici. Acum imaginile.

Se pleacă din Mihoveni şi la un moment dat se termină asfaltul. Un indicator ne urează "Drum bun". În curând va apărea probabil un înscris de genul "Îi bun o pulă" sau "Muie Andriciuc şi Flutur".


După 500 de m apare primul sector de 5 stele de pe acest traseu. E unul foarte interesant, în curbă şi în rampă. Când plouă, solul argilos de culoare gălbuie este un adevărat derdeluş. Sectorul are vreo 75 de m şi este plasat în faţa cantonului silvic Mihoveni. În imagini se observă câţiva ţărani curajoşi care practică o formă primitivă se sport extrem.


Urmează un km prin pădure. Dificultatea e medie. Drumul în curbă prezintă diferenţe de nivel de cam 20 - 30 cm. Siguranţă ai la viteza de 10 km/h. La ieşire din pădure avem al doilea sector de 5 stele. Are mai mult de 100 de m şi este o combinaţie între un montagne russe şi o pistă de bob. Viteza de parcurgere este sub 5 km/h. Aici, răbdarea pelerinului în "Bucovina" este pusă greu la încercare şi acest drum al smereniei devine unul al iadului, care nici măcar nu e pavat cu nimic.
La ieşire din pădure peisajul e frumos. Pe 50 de m drumul e practicabil. Apoi urmează al treilea sector de 5 stele, cu trasa ideală pe părţile extreme ale drumului. Aveţi mai jos un exemplu de cum se abordează acest sector.

Ultimul sector de cinci stele se află într-o curbă închisă aproape de intrare în Costâna. Soluţia inginerească găsită de Flutur şi ai lui e una de geniu. Diferenţa de nivel între cele două sensuri de mers este undeva pe la jumătate de metru. Acest sector de cinci stele de pe drumul Mihoveni - Costâna poate sta alături, în orice moment, de Oul Insectei şi Femeia tirbuşon. Dacă nu sunteţi pelerini profesionişti, sfatul meu este să nu vă apropiaţi de acest drum al smereniei. Interesant ar fi de văzut, gloata de jegoşi oranj, în frunte cu Niculai Barbă, rupându-şi gâturile cu biciletele pe acest drum al smereniei.3 comentarii:

 1. Chiar am fost cu bicicleta pe respectiva portiune acum vreo luna, tot dinspre Suceava, ca dinspre Costana nu cred ca as fi putut urca dealul. Ce pot sa spun, prin padure e cam extrem sa mergi cu vreo 30 la ora la vale si sa nu stii daca apare cineva dupa o curba. Fara suspensie imi rupeam fundul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ady de la mihoveni5 iunie 2012, 18:16

  Au trecut atitia ani de cind ne-am ales un primar asa de "gospodar"de nea furat tot ce era mei de pret,impreuna cu dragul lui prieten "Capra Neagra.Oare ce ar trebui sa ne mai vinda de prin sat ca sa ne putem deschide ochii????Doamne oare cum am ajuns atit de prosti incit sa nu vedem ca avam un infractor in frunte nu un primar.Vasile Andriciuc este un hot ,cu dosare infractionale pe rol,anchetat de ministerul justitiei,cum putem accepta un asemenea infractor????si mai ales in locul de onoare al comunei noastre.Ce este cu voi oameni buni???? Trezitiva la realitate pina nu ne vinde pe toti.Locul hotilor este le puscarie nu in fruntea unor cetateni cinstiti


  Andrian de la mihoveni

  RăspundețiȘtergere
 3. marea problema e ca in evidentele primariei acest drum este betonat in totalitate, oare unde sunt banii????... ca doar sa betonat

  RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!