sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Cum vom vedea Cetatea de Scaun prin clădirea verde din centrul Sucevei?

Când a fost concepută piaţa centrală a Sucevei, agora târgului cum îi mai spun unii, s-a dorit ca aceasta să aibă o deschidere către trecut, adică, de pe esplanada Casei de Cultură să se vadă Cetatea de Scaun, Biserica Sf. Gheorghe Mirăuţi, Biserica Coconilor, Mânăstirea Sf. Ioan şi statuia lui Ştefan cel Mare. Toate acestea le putea vedea însuşi cel care a pus Suceava pe harta lumii. Între timp, bostanii lui Lungu l-au făcut paznic la cimitirul Pacea.

Anii au trecut, a venit democraţia originală cu capitalismul de cumătrie şi Suceava a rămas fără arhitect şef. Aşa că fiecare ridică clădiri cum îl taie capul. Primarul se face că nu ştie când apare câte o clădire sau o dugheană în târg. Dacă nu ştii, află ţărane şi ia măsuri, nu ne mai aburi, că deja suntem sufocaţi de dughene.

Incultura, neamul prost, şpăgile grase, pupincurismul şi alte calităţi de edil şi funcţionar public, au făcut ca încet şi sigur, deschiderea către trecut concepută de comunişti să fie obturată. Mai întâi timid de McDonald's-ul ridicat în mandatul lui Marian Ionescu, apoi grosolan şi de neam prost, exact cum sunt PDL-iştii, sub Lungu. Cetatea nu se mai vede, bisericile nu se mai văd, abia statuia se mai poate zări pe deal.

Cine, cum şi de ce a putut ridica clădirea din poza de mai jos? Îi îndemn pe toţi sucevenii, când îl prind pe Lungu, să-l întrebe de clădirea asta până i se face rău.


Un amplu articol, pentru care merită toate felicitările şi de unde putem afla aproape tot ce ne interesează cu privire la refacerea edificiului medieval, scrie Mugur Geu în Crai Nou. Finalul are efectul mămăligii trântite în lapte. Apare Flutur, care a aflat şi el despre Muşatini, probabil de aici, că exprimarea lui sună a preluare cuvânt cu cuvânt. Întrebarea mea este: Cum sula calului va vedea el din centrul Sucevei, din agora târgului, care va fi rebotezată "Ştefan cel Mare", Cetatea de Scaun prin clădirea verde cu roşu de mai sus? Mai adăugăm şi că Sorin Avram, mogulaş bugetofag din presa locală, e unul dintre puţini care are curajul să ironizeze Insecta cu privire la bucovinismul de căcat pe care-l practică.

Vedem la Dinu Zară un filmuleţ în care ni se înfăţişează cum va fi refăcută Curtea Domnească. Nu comentez cum arată. Sunt curios, însă, cum se loveşte acel edificiu, virtual deocamdată, împreună cu parcul reabilitat de lângă el, cu acest kitsch îngrozitor aflat peste gard, exact în staţia de autobuz?


E clar că după refacerea Cetăţii de Scaun şi a Curţii Domneşti, toată zona staţiilor din centrul oraşului trebuie şi ea reconcepută. Toate aceste anomalii urbanistice şi droia de dughene după care se pişă câinii şi beţivanii nu au voie să scape de lama buldozerului.

Un comentariu:

  1. E a unui avocat, Florin Ivanovici, pe numele sau.
    Cica ar cauta clienti carora sa le inchirieze imobilul, dar cum e criza, clenti ioc. Primaria ar putea profita de ocazie cumparand imobilul si, ulterior sa-l demoleze. Astfel isi rascumpara greseala facut de a da o autorizatie de constructie aiurea.

    RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!