miercuri, 6 iunie 2012

Nătărăii de la Todireşti - basm electoral

A fost odată ca niciodată, pe când Fluturele se pregătea să zboare, în comuna Todireşti din judeţul Suceava, o mână de nătărăi care s-au apucat să candideze pentru primăria comunei cunoscută în orice colţ de ţară după ce formaţia de bagabonţi BUG Mafia a luat o bătaie soră cu moartea şi maşinile le-au fost farmate acolo. Comuna cuprinde următoarele sate: Todireşti, Soloneţ, Părhăuţi, Sârghieşti şi Costâna.

0. Avram Gheorghe de la PDL. Actual primar. Nu mai candidează. Are ca pasiune poker-ul pe bani. Joacă într-o hrubă la Cajvana ca să nu fie văzut de cei care l-au făcut primar prin votul lor. A continuat opera lui Rudnic de vânzare a imaşurilor din comună. Ca primar a fost ZERO. Are şanse mari să fie declarat cel mai slab primar de comună din mandatul 2008 - 2012 în judeţul Suceava.

1. Popescu Ioan de la UNPR, adică de la scroafa care s-a urcat în cireş şi de la generalul izmenelor. Este descris de sătenii care ştiu să scrie astfel: locuieşte în Soloneţ şi e actualul viceprimar, traseist politic, acum câţiva ani a fost PSD-ist la braţ cu Rudnic. Acesta l-a şi pus pe lista lui de consilieri. Apoi brusc a devenit independent, după care PDL-ist, iar azi e UNPR-ist. La alegerile trecute a promis că asfaltează drumurile din comună. În 4 ani cât a fost viceprimar nu a reuşit decât să betoneze 300 de metri de drum în Soloneţ. Pe 27 mai a organizat o adunare electorală în Todireşti, acolo unde a oferit 1200 de sarmale (facute cu orezul din ajutoarele de la UE care trebuia dat asistaţilor social), mici şi bere potenţialilor alegători cu foamea în gât. Peste o săptămână a repetat faza, dar de data asta în Soloneţ. Îl găsim în fiecare seară în cârciumele din Soloneţ şi Todireşti, unde dă de băut celor însetaţi. E susţinut de un individ care are o prăvălie în Soloneţ. Finul său. Acesta din urmă stă pe înserate prin crâşmele din Soloneţ şi ofera câte 50 de lei celor care promit că vor vota cu naşul său. Candidadul se laudă la beţie cu milioanele şi sacoşele cu bani pe care le are acasă şi le va folosi în actuala campanie. Dintre toţi nătărăii de la Todireşti e de departe cel mai arogant.

2. Straton Dragoş - independent. De loc din Todireşti. Înainte de ‘89 a fost mare comunist şi director pe la Gostatul din Todireşti. Acum e profesor de tehnologie în comună. La ultimele alegeri a înregistrat sub 50 de voturi. Gurile rele spun că a primit doar două: al lui şi al nevestei sale.

3. Ciocîrlan Gherasim Constantin - independent. Funcţionar la primăria Todireşti. Se ocupă cu registrele agricole. Iute de mână. Acum promite marea cu sarea. Oamenii din comună vorbesc că acasă la el e depozit de alimente care provin de la UE pentru asistaţii social. Are ca slogan electoral: Vrei un partid sau un gospodar la primaria Todireşti? Marele gospodar stă şi bea seară de seară cu gaşca de la primărie într-o clădire construită în Todireşti din bani europeni ce ar trebui să servească drept azil de bătrâni. Este apropiat al unui individ dubios pe nume Moraru Sergiu Marian, patronul unui gater din Todireşti. A băgat ceva bani în actuala campanie electorală.

4. Bocancea Mugurel de la PDL. De loc din Părhăuţi. Pe voturile celor din satul de baştină şi contează. În ziua de Înălţare a venit la Părhăuţi Flutur. După ce a ţinut discursuri pulimii, a facut mare chef la căminul cultural, unde a furajat flămânzii cu mici şi i-a adăpat cu băutură din plin. Au pierdut un votant care, în timp ce ieşea din căminul cultural, s-a prăbuşit pe scări şi a murit acolo cu burta plină.

5. Avram Vasile de la PSD. La Todireşti nu există USL, nătărăii merg fiecare sub culorile partidului lor. E din Todireşti şi e susţinut de actualul primar pe care tot Avram îl cheamă. Face zi de zi circ cu cel din Părhăuţi şi pe unde se întâlnesc se înjură ca chiorii. Sperăm să treacă şi la fapte şi să aranjeze o partidă de trânte cu public. S-a afişat la Costâna cu Nechifor şi s-a bătut cu pumnul în piept că asfaltează drumul Costâna - Vâlcele.

6. Grigorean Gheorghe de la PPDD. Candidat din Soloneţ. E secretar de mulţi ani la primăria din Pârteşti, unde e apreciat. Sursele mele spun că e de departe cea mai bună soluţie pentru primar. Habar n-am cum de şi-a ales partidul lui Diaconescu, dar, care e diferenţa între PDL, care a promis că măreşte salariile profesorilor cu 50% şi le-a micşorat cu 25% şi PPDD? Are şanse mici din cauză că nu stă prin crâşme să facă politică. Abia acum în campania electorală a mai ieşit din anonimat, că în rest lumea din comună nu îl prea ştie.

7. Rudnic Gheorghe de la PNL. Fost primar al comunei cu două mandate la activ. Dacă prin anii 2000 era PSD-ist mână în mână cu Mârza şi scuipa pe toţi simpatizanţii contracandidatului său de la PNL, acum a ajuns el să fie PNL-ist convins. În 2008 zicea că e 100% sigur că va ieşi primar. El şi oamenii lui au cărat toată ziua moşi şi babe cu maşinile la secţiile de vot să pună ştampila pe el. Nu a fost suficient. În ambele mandate a furat cât a putut, dar a mai şi făcut câte ceva. Concret: a asfaltat toate uliţele din Todireşti. Şi-a construit o pensiune de 3 margarete în Todireşti din bani europeni. Actualmente locuieşte în ea cu cea de-a treia nevastă. A avut şi o fabrică, dar i s-a dus în cap. A vândut imaşurile din Todireşti, Părhăuţi şi Soloneţ pentru locuri de casă. Banii luaţi pe terenuri s-au dus dracu' ştie în buzunarele cui. Printre isprăvile sale se numără şi o afacere cu nişte bani de la o bancă din Rădăuţi. Banii nu i-a mai văzut nimeni. Acum primăria plăteşte abia dobânda împrumutului. Rudnic a mai muls bani şi când a refăcut grădiniţa din Părhăuţi cu bani europeni. Pe 27 mai a organizat o adunare la pensiune, unde a dat oamenilor să bea. Din păcate nu a mai avut bani şi pentru mici sau sarmale. Nu cred că mai are şanse. A furat prea mult şi fără perdea ca sa îl mai voteze oamenii.

8. Tanasan Mircia de la PRM. Din Todireşti. Actual consilier local. Are cele mai mici şanse de a câştiga alegerile.

9. Gabor Petrică de la PNŢCD. E din Părhăuţi şi se pare că ar fi renunţat între timp în favoarea lui Bocancea Mugurel, în speranţa că toţi oamenii din Părhăuţi vor vota pe cel din satul lor.

4 comentarii:

 1. foarte adevarat,acolo toti sunnt niste hoti daca vede cineva sa-i intrebe unde sunt numai bani de la sala de sport ca se aduna peste zece mil.zilnic si ei nu au taiat o chitanta

  RăspundețiȘtergere
 2. Minunat articolul!Daca se poate, va rog sa scrieti unul despre consilierii alesi in Todiresti, sa vedeti acolo ce adunatura demna de gradina zoologica!

  RăspundețiȘtergere
 3. pt cel care ai postat acest reportaj: ESTI PRAF, VARZA, VAI DE CAPUL TAU! habar nu ai despre cei care au candidat la primaria Todiresti. Vrei doar publicitate si habar nu ai despre ce vorbesti. Mai bine te-ai angaja ca bocitoare la o firma de pompe funebre, sigur vei castiga mai bine!

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte tare si adevarat...

  RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!