vineri, 31 august 2012

Ultimii eretici ai Imperiului

O carte sub forma unui dialog epistolar între doi prieteni aflaţi departe unul de celălalt. Unul e Vasile Ernu, celălalt nu ştim. Citatele de mai jos aparţin diferitelor personaje care sunt evocate în scrisori. Fiecare are o trăsătură dominantă, o calificare, e bun într-un anumit domeniu. Per total această carte ne ajută să înţelegem cum suntem şi de ce trăim cum o facem, că nici capitalismul şi nici comunismul nu sunt o soluţie şi că nici deconectarea sau refugiul în ceva nu ne ajută prea mult. Rămân ironia, detaşarea şi luciditatea. Fragmentele de mai jos sunt doar nişte mostre luate mai mult sau mai puţin aleatoriu.

 "A trăi viaţa altuia după reţeta altuia, nu înseamnă să trăieşti, ci să funcţionezi."

"Omul a renunţat să trăiască într-o lume dată şi a început să-şi fabrice o lume a lui."
 
"Aşa cum nu a avut sfinţi în Evul Mediu şi nici ideologi în perioada comunistă, România nu va avea niciodată politicieni care să creadă într-o idee sau măcar să înţeleagă noţiuni ca "liberalism" sau "socialism". Românii nu cred în nimic."

"Dacă toate ţările din zonă au avut o creştere între 16 şi 26 de ori a numărului membrilor partidului comunist, doar Bulgaria fiind cea care face un salt peste medie, cu o creştere de 83 de ori, ei bine, România depăşeşte orice imaginaţie. De câte ori crezi că va creşte numărul membrilor unui partid aproape inexistent? De 710 ori. ... în 1989, vom vedea că are loc un proces diametral opus: ţara cu cel mai amre număr de comunişti pe cap de locuitor (4 milioane de membri PCR!) are nevoie de o singură noapte pentru a dizolva cel mai puternic partid."
 
"Ceauşescu, din păcate, este cel mai important produs cultural-politic al României moderne, căci la facerea lui am contribuit cu toţii, de-a valma. În definitiv, Ceauşescu suntem noi toţi."

"Când nu participi la producerea politicului, când rezişti prin cultură, în loc să rezişti politic şi prin politic, apar regimuri totalitare. Când te retragi din politic, adică nu iei atitudine, când rezişti prin cultură laşi loc dictaturii. Atunci apar Stalin şi Ceauşescu."

"România nu a fost nimic mai mult decât o carte de joc în mâinile Kremlinului. O carte de o anumită culoare şi care căpăta o anumită valoare doar în funcţie de combinaţiile pe care le făcea jucătorul de la Kremlin."

"Sistemul comunist este practic, creştinismul transpus într-un registru laic."

"Cu puţină minte şi câteva manevre în mass-media poţi produce câte un Isus Cristos pe zi."

"Orice axă a răului sau imperiu al răului poate fi transformată într-unul bun şi de-al nostru în momentul în care intră în business cu noi."

"Toată mass-media, toată ingineria PR, toată industria de advertising şi marketing se bazează pe această descoperire sovietică: cu cât societatea este mai artificială, cu atât individul se subordonează mai uşor comenzilor."

"Nu e deloc întâmplător faptul că singura critică de care se teme noul regim şi la care reacţionează noua ideologie este terorismul."

"Cei mai puternici nu sunt mai puţin violenţi decât cei slabi, ci doar au mecanisme de legitimare mai puternice."

"O cultură este luată în serios de către cei puternici numai dacă ea este "reprezentată" şi impusă de un stat puternic."

"Două ţări, din care una abia îşi exterminase indienii, iar alta - cetăţenii luaţi de pe stradă arbitrar, în număr de milioane se aliază şi înving o a treia ţară, care transformase rasisimul în genocid. ... Ambele ţări îşi descoperă post-factum o legitimitate: Uniunea Sovietică, după masacrul de la Katin şi deportarea popoarelor caucaziene descoperă că a luptat contra rasismului antisemit nazist fiindcă rasismul antisemit nu-i plăcuse niciodată. Statele Unite, după exterminarea indienilor, segregarea populaţiei de culoare şi a evreilor, descoperă că luptase contra Germaniei naziste fiindcă genocidul nu-i plăcuse niciodată poporului american."

"Un hoţ care fură cu clasă este unul respectat de societatea noastră şi primeşte nu numai onoruri, ci şi funcţii importante în stat."

"Stânga de altădată, care-şi asuma tot soiul de poziţii riscante şi incomode, a devenit acum culturally left, un soi de freak, băieţii de oraş responsabili cu lichidarea analfabetismului urban. Ei sunt in action şi te vor duce în cel mai nou, fancy, dar undeground club, la cel mai tare party, la cea mai cool galerie sau îţi vor arăta cea mai critică revistă."

"După Revoluţie, ruşii albi tânjeau toată ziua după lumea lor aristocratică de dinainte, Petersburgul de salon, viaţa idilică. Au venit tovarăşii şi i-au băgat în lagărele de muncă silnică şi peste 10 ani, când au ajuns înapoi în libertate, dorul după lumea apusă a dispărut brusc."
 
"Un om care nu bea, nu fură şi nu participă la ritualurile laice cotidiene este privit în Rusia şi URSS ca un real pericol."
 
"Prima dintre "nevoile fundamentale" care-ţi dispare (în Gulag) este ... nevoia sexuală, pasiunea erotică. Ea se atrofiază mult mai repede decât am fi noi dispuşi să credem. Bătrânul Freud a greşit enorm când i-a acordat atâta atenţie. Sau poate că din lipsă de experienţă concentraţionară nu a înţeles acest lucru. Cine ştie, poate a analizat acest instinct ca un burghez vienez rafinat, cu un anumit grad de libertate?"

"Un adevărat tratat de fiziologie e un tratat care se ocupă de corpul uman în detenţie şi nu de corpul uman în libertate."
 
"Când apare foamea, nu numai omul dispare, nu numai supraomul dispare, dar dispare până şi Dumnezeu. ... Senzaţia de foame pe care organismul o declanşează nu poate fi oprită de nimic, nu poate fi controlată de nicio minte educată şi raţională."
 
"Abia când eşti eliberat şi revii la o viaţă normală începi să înţelegi, după cum observă şi autorul Povestirilor din Kolîma, că minunea jetului continuu de pişare, a curgerii excrementelor din tine sau a reînvăţării mângâierii unei femei pentru a ţi se trezi un vag sentiment erotic de care uitaseşi de află în "raţia alimentară din lagăr"."
 
"Comunismul stalinist nu este întruchiparea răului pe pământ, ci întruchiparea noastră umană pe pământ."
 
"Ceea ce pentru sovietici e sistem, pentru capitalişti e metodă. Dacă, în comunism, omul era reeducat până la moarte, în capitalism omul este schimbat cu metodă, pedepsit să fie fericit până la moarte, căci viaţa e dată pe credit."
 
"A construi comunism fără alcool e ca şi cum ai face capitalism fără reclamă!"
 
"Bolşevicii au pornit cea mai complexă campanie antialcoolică cunoscută vreodată în istoria modernă. ... Comunismul a câştigat aşadar lupta cu duşmanii poporului, dar a pierdut lupta cu alcoolul."
 
"Ritmul nostru de viaţă şi mai ales munca pe care o prestăm nu mai pot răspunde adecvat la formele de deconectare de tip clasic. Consumul de alcool are nevoie de timp, de o anumită formă de socializare. Noi nu mai avem timp pentru aşa ceva, de aceea prizăm substanţe de mare viteză. ... Singura formă de a rezista unei societăţi cu un grad atât de ridicat de artificialitate este de a-i răspunde cu o substanţă la fel de artificială şi halucinogenă. Cu cât societatea este mai artificială, cu atât drogurile vor fi mai puternice şi mai artificiale. Este poate singura formă de a rămâne imun la o astfel de societate."
 
"Primul care a înţeles legătura directă dintre scriitorii ruşi şi natură a fost regimul comunist, dar şi el a conştientizat destul de târziu acest lucru. A înţeles că, dacă un scriitor produce prea multă literatură incomodă, trebuie trimis nu în Siberia, ci în Occident."
 
"Nu există un cadavru care să fi avut, cel puţin în modernitate, o funcţie atât de importantă. Sloganul comunist Lenin este mai viu decât cei vii conţine un adevăr greu de contestat."
 
"Folclorul sovietic şi postsovietic ni-l prezintă pe Lenin în ipostaza cristică, atunci când învie, ba se apucă să facă dreptate, ba nu recunoaşte lumea în care nimereşte şi critică regimul, ba pleacă în exil să se apuce de o nouă Revoluţie. Deci Lenin e păzit ca nu cumva să iasă şi să facă o nouă Revoluţie."
 
"În cazul de care vorbim, vedem la lumina zilei că Lenin este mort. Cadavrul nr. 1 al Revoluţiei arată că ideologia lui s-a mumificat, iar comunismul este mort."
 
"Nu vă temeţi, tovarăşi, Lenin s-a privatizat!"
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă eşti prost, nu te băga!