vineri, 31 august 2012

Ultimii eretici ai Imperiului

O carte sub forma unui dialog epistolar între doi prieteni aflaţi departe unul de celălalt. Unul e Vasile Ernu, celălalt nu ştim. Citatele de mai jos aparţin diferitelor personaje care sunt evocate în scrisori. Fiecare are o trăsătură dominantă, o calificare, e bun într-un anumit domeniu. Per total această carte ne ajută să înţelegem cum suntem şi de ce trăim cum o facem, că nici capitalismul şi nici comunismul nu sunt o soluţie şi că nici deconectarea sau refugiul în ceva nu ne ajută prea mult. Rămân ironia, detaşarea şi luciditatea. Fragmentele de mai jos sunt doar nişte mostre luate mai mult sau mai puţin aleatoriu.

miercuri, 29 august 2012

Poetul sânilor neutronici

Undeva, la un anticariat din târgul Sucevei, am găsit pe un raft lângă cartea cu vibraţiile lirice de natură virginală materializate în stihuri ale unei poetese, laureată a trofeului fofoloanca Bucovinei în anul 2011, o cărţulie cu versuri de Ioan ManoleVânătoarea de îngeri sau Paznic de noapte la azilul de nebuni. 5 lei. Câte parale face omul, ştim. Să vedem ce-i de capul poetului.

miercuri, 22 august 2012

Vedeta rock clujeană Drăguşanul Jr. dă din nou cu mucii în fasole

Oare Drăguşanul cel bătrân când se uită ce baliverne spune şi scrie progenitura sa nu se jenează? După ce am aflat cât e de agramat juniorul şi am văzut cum a ajuns să-şi îndeplinească moftul şi ce porcărie e acest festival, vă prezint ce a priceput vedeta clujeană din căcaturile fluturiste pe bază de Bucovina.

luni, 20 august 2012

Amintiri din comunism

Am citit cu interes, încă de când apar în Monitorul de Suceava, aminitirile din comunism ale lui Ioan Pînzar. Ele au fost grupate într-un prim volum denumit Fluxul memoriei. Autorul scrie sincer şi cu o doză de umor, câteodată cinic, altă dată uman. Am ales câteva citate care privesc strict comunismul, mai puţin viaţa autorului şi satul său natal.

"Până în anii 1960 se spunea simplu: construirea socialismului, apoi partidul muncitoresc român a trecut la faza desăvârşirii construcţiei socialismului, pe care a moştenit-o Ceauşescu, care a rebotezat PMR în PCR, după 1965. Au mai trecut câţiva ani şi a început o nouă construcţie epopeică, aceea a societăţii socialiste multilateral dezvoltate şi apropierea de visul de aur al omeririi: comunismul."