miercuri, 27 februarie 2013

Slugărnicie ticăloasă şi lipsă de demnitate naţională

La Siret există un mic muzeu de istorie. E normal. Siretul a fost capitală a statului medieval Moldova o scurtă perioadă. A fost fieful lui Laţcu Vodă şi un important centru al catolicilor. Tocmai pentru a scăpa de influenţa catolică, Petru I Muşat a mutat reşedinţa statului la Suceava. Din acel moment, pentru două secole, Suceava va fi în prim planul istoriei Moldovei şi faima sa va ajunge la apogeu în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

În 1941, la Fântâna Albă, la câţiva km de Siret, a avut loc unul dintre cele mai crunte masacre din istoria poporului român. Câteva mii de români de pe valea Siretului au decis să plece din raiul sovietic în România. Au fost ciuruiţi de grănicerii sovietici şi îngropaţi acolo în gropi comune săpate de lipoveni localnici. La un km de graniţă până nu demult se afla doar o cruce, acum este şi un monument.

În nemărginita sa cultură şi în imensa sa slugărnicie, Nechifor Cătălin, la braţ cu sulfurosul bucovinist Ursu Emil, cel care face tot ce poate pentru a distruge memoria istoriei medievale a oraşului Suceava şi a o înlocui cu nechezolul identitar bucovinist, s-au vorbit, s-au sfătuit şi au ieşit cu un proiect de transformare a micului muzeu siretean în memorial al evreilor. Incultură, ticăloşie şi slugărnicie.


Cei doi ignoră suferinţele românilor din 1941 şi îşi bat joc de istoria românilor prin refuzul de a reamplasa statuia lui Petru I Muşat în centrul Sucevei, dar nu mai pot de grija evreilor din Bucovina. Interesantă listă de priorităţi are şeful CJ Suceava. Din cauza acestei slugărnicii ticăloase suntem cum suntem priviţi în străinătate. În sinagoga din Rădăuţi au fost ambii, dar la Fântâna Albă nu au ajuns până acum.

Ce fac ăştia doi se înscrie în categoria Ponta lăcrimând la Auschwitz. Ipocrizie şi totală lipsă de demnitate naţională. Nu le pasă de morţii lor, nu le pasă de istoria lor, în schimb speră să valorifice drama evreilor bucovineni. La fel de bine puteau face un memorial pentru victimele de la Fântâna Albă pentru ca toţi turiştii care vin în Bucovina, cum le place lor să spună, să vadă şi să înţeleagă că şi românii au suferit şi că şi românii au dramele lor şi încă ce drame.

Parpanghel de la muzeu în loc să dea fuga la Yad Vashem şi să caute nume, mai bine dă fuga în arhivele KGB şi-i caută pe cei omorâţi la Fântâna Albă. În loc să facă un memorial din care tinerii români din toată ţara şi nu numai, care vin în Bucovina să vadă mânăstirile sau să urce pe munţi, să înţeleagă ce a fost Bucovina pentru români, de ce jumătate e în alt stat şi cu ce preţ şi poate mai apoi nu vor mai spune că dincolo e la ruşi, el face muzeu pentru ca evreii din Israel să vină aici şi să-şi cunoască istoria.

Şi mai apoi tot ei se miră că de ce românii nu-şi cunosc istoria şi nu sunt ca evreii care-şi comemorează înaintaşii dispăruţi tragic. Uite de aia, că au fost, sunt şi vor mai fi elemente de o slugărnicie ticăloasă ca Nechifor şi Ursu, care nu dau doi bani pe memoria poporului din care se trag.

2 comentarii:

  1. Vă felicit pentru analizele critice pertinente. Cat adevăr. "cultura" suceveană e făcută harcea parcea de cei ce conduc destinele. iar nimeni nu reacţionează. de ce oare? suntem chiar aşa paralizaţi? de ce se organizează la Biblioteca Bucovinei în anumite perioade ale anului Zilele Holocaustului iar despre tragedia refugaţilor din Bucovina si Basarabia, despre deportări şi torturile regimului se păstrează o tăcută complicitate. România trezeştete....la Suceava se doarme bine. E trist....că Muşatinul care avea să se mute la Suceava a fost exilat la Cimitirul "Pacea" şi băgat în anonimat. Dar oare are pace? Se răsuceşte ....e trist! Mai suntem noi urmaşii muşatinilor? Mai avem ceva în comun cu ei?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu nu as zice ca e cea mai lucida si pertinenta analiza. deducem doar ca exista ceva sigur in aceste randuri: COABITARE... deci, vorba unui romancier.. nimic de facut...

    RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!