joi, 9 mai 2013

Femeile șefului

Iar cărările vieţii fiind grele şi înguste,
Ei încearcă să le treacă prin protecţie de fuste,
Dedicînd broşuri la dame a căror bărbaţi ei speră
C-ajungînd cîndva miniştri le-a deschide carieră

Mihai Eminescu - Scrisoarea II 
 
În urmă cu câţiva ani, pentru a-mi testa condeiul, m-am infiltrat la o fiţuică locală. Prima săptămână am învăţat, următoarea m-am distrat şi apoi m-am lăsat de presă. După săptămâna de ucenicie, mi-au dat drumu' să fac ce vreau şi m-au trimis la balurile de boboci. După primul articol de o pagină s-au prins toţi cine scria şi versiunea electronică a ziarului ajunsese la un record de vizualizări pentru un articol. Recordul a fost depăşit abia de cazul studenţilor criminali care şi-au îngropat victima în pădurea de la Stupca.

Cei de la ziar îşi frecau mâinile, îmi spuneau că gata, s-a terminat perioada de probă, de acum ăsta e job-ul meu şi că în curând voi vedea şi ceva bani. Eu am luat de bună promisiunea şi chiar aşteptam bani. A trecut şi al doilea bal, articol de succes, înjurăturile de rigoare de la admiratorii anonimi, discuţii la redacţie cu mame supărate, ameninţări cu bătaie şi proces, persona non grata prin licee. Eu nu atacam muimuţele, adică elevii, ci pe cei din spatele lor, pe cei care coordonau şi puneau în scenă acele vome numite baluri de boboci.

Înaintea celui de-al treilea bal am văzut oarecum agitaţie prin redacţie. Înţelegeam de ce, dar o făceam pe prostul. Trece balul şi mă apuc de scris. Vin la mine redactorul şef - un mercenar de presă care se ocupă şi acum cu colectarea marafeţilor de la tolomacii puşi politic pe funcţie de partidele la putere în judeţ şi mâna dreaptă a mafiotului patron de fiţuică locală. Încearcă ei să mă ia pe după gard, pe după şură şi observând că mă fac că plouă, unul dintre ei, nu mai ţin minte care, îmi zice aşa ca de la bărbat la bărbat, că în viaţă e bine de ştiut, ca niciodată să nu te iei de fiica, femeie, amanta, mama şefului. Ăştia doi erau aşa de grijulii fiindcă odrasla şefului lor studia exact la liceul cu pricina.

Sigur că nu le-am ascultat sfatul şi am scris ce am văzut la faţa locului. Articolele scrise le am şi acum, fiindcă mai întâi mi le trimiteam mie şi apoi mai deaprte. Când am văzut ediţia tipărită m-am enervat grozav, cam un sfert din text se evaporase, au rămas doar remarcile pozitive şi neutre plus detalii tehnice. Culmea ironiei e că mai apoi m-am întâlnit cu elevi de la respectivul liceu şi îmi mulţumeau frumos că am scris de bine şi erau bucuroşi că mi-a plăcut balul lor. Săracii!

Atunci mi-a trecut pofta de presă scrisă şi am mai mers la un bal în ziua următoare, am scris un articol bleg, în care am greşit numele câştigătorilor din total dezinteres. Totuşi a sunat un lider de partid politic, probabil obişnuit cu apucăturile ziarului şi a întrebat ceva de genul a cui a fost comanda. Pe cei de la ziar i-am întrebat dacă au ceva bani să-mi dea şi cum nu aveau, nu m-am mai prezentat la redacţie. Am considerat că perioada de probă se încheiase, nu mai aveam nimic de demonstrat şi cum nu am văzut niciun contract de semnat, m-am dus cu ziua la instalat interfoane prin blocuri, o meserie mult mai demnă decât cea de gazetar aflat la mâna unui bandit.

Au trecut anii şi am uitat de sfatul celor doi oameni de presă din Suceava. Acum vreo câteva săptămâni bune, au reuşit să apară în decurs de trei zile la Antena 3, la Gâdea şi Ciutacu în emisiuni: mama lui Ponta, nevasta lui Ponta şi amanta, protejata sau pupila lui Dragnea. Abia atunci am înţeles pe deplin despre ce-mi vorbeau cele două slugi cuminţi ale patronului de presă sucevean.

4 comentarii:

 1. Ce sa-ti zic mai Camile, daca nu te-ai lauda tu cine sa o faca? Ca si pretenul tau, Radu, ca si lui i-au murit laudatorii...foarte "dastepti", doar ca nu prea se cunoaste...
  Am totusi o curiozitate, Raducu se supara rau de tot daca il contrazici, astfel incat ma intreb, cand ai scris "Prostul nu rade. Prostul se supara.", te-ai gandit cumva la el?!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu. La alți oameni care au trecut prin existența mea

   Ștergere
  2. Inteleg, te-ai gandit la alti oameni si, fara sa vrei, s-a potrivit si la tovarasii si pretenii tai.

   Ștergere
  3. Poate dacă erau extratereștri nu se potrivea

   Ștergere

Dacă eşti prost, nu te băga!