luni, 21 octombrie 2013

Gâzele au salvat Bucovina

De fiecare dată când se schimbă administraţia judeţeană, la ISU Suceava se dă alarma şi un echipaj SMURD este trimis pentru a dezlipi profesionist buzele gâzei bătrâne de pe fundul proaspătului fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, prin procedeul separării limbii unui copil tâmpit de un obiect metalic iarna. Ghiftuite mai ceva decât muştele care sug cu nesaţ lichidul colorat de pe un reziduu uman galben şi moale aburind, după ce s-au destrăbălat de încă 1,5 miliarde de lei vechi din banii sucevenilor în această vară, gâzele se vorbiră şi se sfătuiră şi au emis în spaţiul public că a venit timpul salvării Bucovinei după reţeta sărbătoririi lui Petru I Muşat pusă în practică în şanţul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

Aşa cum în vechime gâştele au salvat Capitoliul, în zilele noastre gâzele şi-au manifestat intenţia de a salva Bucovina. Când bâzâie Bucovina, cel mai probabil, se referă la fabrica de procesare a laptelui din Şcheia. Astfel vom avea reprezentarea materială a proverbului ivit din înţelepciunea populară: A se băga ca musca în lapte. Vă invit să parcurgem împreună minunata epopee a gâzelor care au salvat Bucovina.

Se spunegâza transfugă a absolvit facultăţi, scrie în limbi şi va ajunge în Ievropa cu muzichia pe care o scoate pe gaura gurii, ce sună puţin mai bine decât modulaţiile unei serii devastatoare de pârţuri. Să o luăm pe rând. Înainte de a fi transfugă, gâza mică a absolvit magna cum laude cursurile cercului micilor chimişti de pe lângă statuia lui Simeon Florea Marian din Suceava. A fost premiantă în toţi anii şi a dezvoltat capacitatea unică în hulubăria din jurul statuii, de a dobândi un strabism înfricoşător imediat după ce-şi introducea fericire pe gură sau pe nas. Totuşi, performanţa de a deveni vedetă la 17 ani a fost realizată de un coleg, prieten şi partener de-al său, care i-a luat faţa.

Anii au trecut, gâza mică a crescut şi ca în nuvela lui Kafka s-a metamorfozat într-o gâză transfugă. A zburat şi a aterizat în Academia Flying Circus din Cluj Napoca, unde termină, cu cele mai mari note posibil, facultate după facultate. De obicei când atinge faza strabismului înfricoşător începe să comunice cu îngerii. Cum să nu fie mândră gâză bătrână de asemenea performanţe? Aşchia nu sare departe de trunchi, ştiut fiind faptul că gâza bătrână montează prin Rarău şmâcuri şi capcane pentru a prinde uriaşi şi a-i chestiona dacă pe vremea lor bucovinenii arau cu plug de lemn sau cu plug de fier.

Gâza bătrână crede că încă trăim pe vremea lui Ceauşescu şi a merge în străinătate e vreo mare realizare. Sunt trupe din Suceava care au discuri lansate de case de producţie străine ori cântă de vreo 10 ani peste graniţă şi sunt invitate la cele mai serioase festivaluri din Ievropa. Gâza transfugă abia leagă scremut 2-3 cuvinte când scrie pe FB câte o noutate despre BRC şi atunci dă cu mucii în fasole. Gâză bătrână ar face bine să se informeze ce experimente bio-chimice face pe ea gâza transfugă.

Unul care crede că substantivul comun bucovina, cu sens de pădure, care apare într-un act de danie al lui Roman I, se referă la o denumire (la graniţa Poloniei cu Slovacia sunt vreo şapte localităţi Bukowina şi nimănui nu i-a trecut prin cap să se bată în piept cu cărămida şi să fie mândru că a fost sub ocupaţia vreunui imperiu) şi care este sigur că uriaşii pe care-i caută au fost descoperiţi după ce a văzut nişte trucaje pe internet, e normal să nu priceapă ironia acelei pancarte scrise în graiul megieşului său bucovinean de la Prelipca. Şi se scrie "pancartă", gâză bătrână, nu "pancardă".

Salvarea Bucovinei începe furtunos printr-un comunicat tălâmb semnat de o listă de nume. Nu ştiu dacă posesorii numelor au aflat că acestea apăreau pe listă. Câteva publicaţii scrise şi electronice din judeţ distribuie manifestul.


Nu prea e băgat în seamă şi nu mai apar alte nume pe listă. În schimb, un cetăţean de nădejde al României, scrie câteva comentarii la voma de inspiraţie insectoidă, în care desfiinţează demersul prin câteva argumente serioase şi de mult bun simţ, astfel punându-l la punct pe autorul dus cu vaca pe imaşurile din Plopeni.

Gâza bătrână bâzâie ceva, îşi ia jucăriile şi pleacă acasă. Astfel s-a încheiat operaţiunea de salvare a Bucovinei. Amin!BONUS

Pentru specimene ca în imaginile de mai jos, venite la Suceava la cerşit, cheltuie Ioan Păcălin Nechifor bugetul unei comune din judeţ, pe un an întreg, în câteva zile de dezmăţ cu multă urină pe zidurile Cetăţii de Scaun.În drumul de întoarcere către hrubele şi scorburile din care au fost scoşi şi aduşi de gâze în şanţul Cetăţii de Scaun, cerşetorii simt nevoia să lase amintiri pe pereţii gării Burdujeni.

Un comentariu:

  1. gazele au infestat Bucovina. Aduc mari deservicii tocmai mimand patriotismul enervant de fatada, un fel de reculegere a politrucilor de ziua eroilor.. dar nu aici ar fi problema. Ci căpusarea enervanta a fiecarui presedinte de consiliu judetean de catre gazele purtatoare de microbul nepriceperii, amatorismului, servilismului si mai ales a topirii banilor publici pe tot felul de asa zise acte de cultura. Carti copiate din traduceri din germana, prost scrise, prost intelese, prost publicate. Catalin aici greseste, ca nu i-a dat cu sutul din serviciu, aşa cum trebuie si era normal. Pe toti cei cu care s-a afişat, i-a ponegrit, injurat si la urma si i-a pierdut, adica le-a facut felul. Cand l-a facut de rahat pe Catalin la Muzeul de Stintele Naturale inainte de alegerile din 2012, eram acolo... s-a filmat, s-a inregistrat, cineva poate tot va difuza discursul gazei măreţe... Toti cei care se asociaza cu gazele au de pierdut ca imagine publica; uneori mai bine sa fii sarac si cinstit ca ion iliescu :))

    RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!