marți, 25 februarie 2014

Măriței - Ținut din Bucovina

Măriţei este un sat din judeţul Suceava și reşedinţa comunei Dărmăneşti. În comună trăiesc români şi ruteni (ucraineni) românizaţi. La recensământ toți locuitorii se declară români, în afară de unul din Măriţeia Mică, pe nume Kolea Kureliuc, care spune că e ucrainean. Fiind o combinaţie dintre naţiile cele mai oprimate ale fostului Imperiu Austro-Ungar, locuitorii comunei nu puteau fi altceva decât bucovineni mândri. După mai multe rateuri în a-şi alege un primar gospodar, acum şase ani, bucovinenii din Dărmăneşti, l-au trimis în clădirea de peste drum de dispensarul comunal pe un anume Dănuţ Chidoveţ. Un cetăţean excesiv de bogat.
 
Acest cetăţean, din scaunul de primar, a mai pus 2-3 pavele, a mai schimbat 2-3 becuri, a făcut un drum prin ţarnă, aduce, în fiecare an, lăutari, de Sfânta Marie Mare, pe toloaca de peste drum de domeniul său, trimite babelor şi moșnegilor din comună, la sărbători importante, felicitări cu Maica Domnului pe ele şi din când în când aruncă banii pe propagandă bucovinistă ca-n vremea defunctului om politic Flutur Gheorghe, din al cărui partid face parte. Astfel, din loc în loc, vedem pe stâlpii de iluminat, pe garduri, pe panouri, că Dărmăneşti şi Măriţei nu sunt sate, ci ţinuturi, iar ele nu sunt în judeţul Suceava, ci în Bucovina. Omul nu s-a prins că Bucovina nu mai există din 1918 şi că ţinuturile nu mai sunt unităţi administrativ-teritoriale de dinainte să vină strămoşii lui din Galiţia pe aceste pământuri? Sigur că s-a prins, dar umblă cu fofârlica bucovinistă. De ce? Să ne spună PDL-ul.

 

Din faţa domeniului primarului, se desprinde o uliţă care urcă spre biserica satului Măriţei. Până aici totul e bine şi frumos. De la biserică porneşte o altă uliţă, care merge o bucată paralel cu drumul principal (drumul judeţean care leagă Dărmăneşti de Siret prin Calafindeşti), apoi coteşte către acesta şi se intersectează cu el în dreptul căminului cultural. Uliţa nu are mai mult de un km şi până acum a fost neglijată sistematic. Deşi face legătura între artere asfaltate, a fost sărită de la modernizare, astfel că în multe zile glodul trece de glezne și cizmele de cauciuc sunt obligatorii. Pe aceasta locuiesc vreo trei babe cu vârste în jurul a 90 de ani, care se plâng că ar vrea să moară, dar nu pot, când văd în ce hal arată drumul şi le e milă de bieţii oameni care ar merge la înmormântare, mai ales dacă plouă. Aşa că, domnule primar bucovinist al ţinutului Măriţei, toarnă două remorci de pietriş pe uliţa asta, că-s mai uitle decât panourile propagandistice bucoviniste.

7 comentarii:

 1. Propun, acestor distinsi primari corora totul le este la vedere, sa foloseasca si sigla cu CAPUL DE BOVINA pentru plenitudinea lor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Acuma nimeni nu pretinde ca toti bucovinenii sunt destepti, ca fiecare padure si Bucovina are uscaturile ei. Insa eu as face astfel de chestii numai si numai sa scot din sarite dobitocii ca tine, care in loc sa se ocupe de viitorul tarii si de golanii, gen Ponta, care o conduc, ii fute grija de bucovineni si de ce s-a intamplat acum 100 de ani. Gandeste-te ba la plozii tai si la viitorul lor, lasa tu Bucovina. Nu-ti place in Bucovina? Du-te-n ma-ta de unde ai venit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Boule, glodul din fotografie e foarte actual, la fel și rahaturile alea de benăre cu stema Bucovinei din perioada Imperiului, care sunt făcute din bani publici. Prin acel glod merg oameni, că nu s-au inventat teleportarea și levitația. Și află, boule, că mă-ta te-a căcat în JUDEȚUL SUCEAVA, nu în Bucovina. Bucovina există doar în mintea ta și a altora și e folosită strict ca pretext pentru sifonat bani.

   Ștergere
 3. asa e. subscriu la ce a zis camil!

  RăspundețiȘtergere
 4. Kolea Kureliuc e cel ce zapacea cu 5 scrisori / zi redactiile revistelor din anii 80 ? a ajuns primar ?? foarte tare..

  RăspundețiȘtergere
 5. Futo-vo crucea mamii voastre de bozgori tampiti care ati scris astea .Voi nu aveti pic de respect pentru acest om care a facut din Darmanesti un oras European! Animalelor ,Nebunilor Huo Semnat Berberitza

  RăspundețiȘtergere
 6. Vad ca pe unii din voi va roade alte probleme.App cite au facut ceilalti primari inaintea lui Dan?va spun eu Nimic.El chiar sa zbatut ca sa faca cv pt noi si se vede,Scolile renovate,drumuri,si multe altele oricum eu ii doresc ca inca 20 anii sa mai fie primar,pt simplul fapt ca este un gospodar

  RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!