miercuri, 11 noiembrie 2015

Aeroportul Suceava şi prostanii de la Iaşi

Aud tot mai des din partea unora de la Iaşi, oameni cu funcţii în administraţie, preponderent PNL-iști, dar şi cetăţeni simpli, că modernizarea aeroportului de la Salcea nu-şi avea rostul, pentru că la mai puţin de 200 de km de Suceava există două aeroporturi modernizate: Iaşi şi Bacău. Oamenii aduc în discuţie, drept argumente, tot felul de masturbări birocratice europene, care nu reuşesc să treacă de stadiul de baliverne seci. Să facem un calcul rapid. Judeţul Suceava are 634.840 de locuitori, judeţul Botoşani are 412.626. Total peste un milion de persoane. Oraşul Cernăuţi din Ucraina se află la 80 de km de Suceava şi la 100 de km de aeroport. Peste Prut, vecine cu judeţul Botoşani, se găsesc câteva raioane şi oraşul Bălţi, al doilea al Republicii Moldova. Acum să refacem calculul.

Regiunea Cernăuţi din Ucraina are 919.000 locuitori, dintre care a cincea parte sunt români. Adunând acest număr la precedentul, apoi punând la socoteală şi câteva sute de mii de locuitori ai Republicii Moldova, aflăm că pe o rază de 150 de km în jurul aeroportului de la Salcea găsim între 2 şi 3 milioane de persoane. De pe aeroportul din Cernăuţi a plecat ultimul avion cu pasageri în perioada administraţiei româneşti. Adăugăm faptul că ruşii au scos trenul Moscova - Sofia şi astfel singura legătură a regiunii Cernăuţi cu România a rămas autobuzul care vine dimineaţă la Suceava şi la amiază se întoarce.

Aeroportul Suceava va deservi undeva la 2,5 milioane de oameni. Cursele spre vestul Europei vor fi la mare căutare, pentru că această zonă este extrem de bogată în căpşunari, iar mare parte din românii din Ucraina au deja paşapoarte româneşti şi umblă liberi în UE. Nasol e că unele scursuri PNL-iste, de exemplu un locotenent-colonel făcut de Izmană, ţin hangul prostanilor de la Iaşi, liberali în mare proporţie, în defavoarea Sucevei. Apoi, tot felul de fomişti trăitori numai din proiecte inutile, dau lecţii de grafică atunci când soluţia cea mai ieftină s-a dovedit a fi cea mai bună şi banii publici nu au mai fost împărţiţi pe la clientela politică. Vor fi şi turişti, desigur, veniţi pentru bisericile pictate ale nordului Moldovei, pentru munte, pentru Eminescu, pentru Cernăuţi, pentru mâncare și cine știe ce alte atracții.

Prostanii de la Iaşi nu au înţeles, aşa cum nu au înţeles nici prostanii de la Suceava, că ţara noastră se numeşte România şi este împărţită în judeţe. O colaborare strânsă între județele Suceava și Botoșani ar fi de salutat. Rivalitatea puerilă dintre acestea nu ar trebui să fie permisă nici măcar în tribunele stadioanelor, unde se află unele dintre cele mai rudimentare exemplare ale homo sapiens sapiens și deloc în politcă. Acum această situaţie e încurajată de aiurea şi susţinută de complexul de inferioritate moldovenesc, peste care curge căcat bucovinist, scremut din amintirile pe care la mai au unii nepoţi de slugi imperiale.

Cu Moldova s-a terminat la 1862, iar cu Bucovina la 1918, deci nu mai avem de-a face cu capitale, regate, imperii. Avem o ţară care se numeşte România, locuită de nişte oameni care au foarte multe rude plecate. Cu cât vor fi mai multe căi rapide de a veni şi pleca în/din ţară, cu atât se vor cheltui mai mulţi bani aici şi zona se va ridica. Apoi sunt investitori atraşi de forţa de muncă ieftină de aici, comparabilă, ca venituri pe cap de locuitor, cu Vasluiul, pentru care un aeroport ar înseamna economie de timp şi mai puţini nervi.

Daţi-i şi lui Nechifor postarea, s-ar putea să-l ajute. În rest, îşi cam merită soarta că s-a înconjurat de imbecili.

5 comentarii:

 1. Drag 'domn' "scriitor" ... cu toate ca sunt de acord cu argumentele dvs. (fiind eu însumi bucovibean), nu pot sa nu observ lipsa elementara a stilului și a elegantei în exprimarea validelor argumente.
  As vrea sa adaug: și cel ce vorbește poate fi prost, dacă nu știe cum se vorbește.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nimeni nu se agita la Iasi pe tema asta deci stati chill la Suceava. Sa fie un aeroport fain in fiecare judet si preturi bune la bilete, asta vreau.

  RăspundețiȘtergere
 3. La 2 ani de la deschidere inca nu exista un mijloc de transport decent, care sa lege suceava cu acest asa zis aeroport

  RăspundețiȘtergere

Dacă eşti prost, nu te băga!