vineri, 19 august 2011

Pentru moftul unui puşti, CJ Suceava a aruncat o căruţă de bani pe geam

Din ciclul Pe sub poale la mândra poți să treci cu Dacia, am avut şi mai avem încă festivalul-cumătrie Bucovina Rock Castle. Cum am mai scris, acesta a plecat dintr-un moft al unui puşti şi s-a făcut din bani publici în şanţul Cetăţii de Scaun a Sucevei. După prima zi pot spune că sunt bani aruncaţi pe fereastră pur şi simplu. Cu o trupă de mâna a doua se cheltuiesc sume de ordinul miilor de lei. Asta înseamnă că un cap de afiş al unei seri încasează zeci de mii de lei. E foarte probabil să avem un al doilea caz Ridzi, dacă intră DNA-ul pe fir.

Toată treaba decurge după şablonul parangheliilor cu care ne-a obişnuit CJ Suceava prin comunele judeţului. Singurul schimbat e ţârcovnicul, care acum e Doru Octavian Popovici şi nu mai e Călin Brăteanu. Scena e aceeaşi. Se dau în prostie diplome şi trofee ca la balamuc. Observ că DOP a devenit cadru de nădejde în acţiunile oranj spre verde.

Trupele chemate acolo, în afară de cele de liceeni sucevene, au intrat pe afiş după principiul cumătriei. Adică mie îmi face tata festival că-i dă limbi lui Flutur şi te chem la mine şi când faci tu festival la tine în oraş, mă chemi pe mine.

Capul de afiş al fiecărei seri primeşte Trofeul Bucovinei, o penibilitate şi la propriu şi la figurat. Accesul către scenă se face pe un drum improvizat în şantier. Noaptea îţi rupi picioarele prin şantierul ăla, îţi intră nisip şi pietre în sandale, şlapi, espadrile, balerini, tenişi de gutapercă şi alte încălţări făcute în China. Nu ai unde să te pişi civilizat, nicio budă nu a fost instalată în şanţ, aşa că fiecare se depresurizează unde apucă. Dozatoare cu bere găseşti doar la terasele de pe platoul cetăţii, iar coşurile de gunoi sunt nişte pungi bătute cu cuie în nişte leaţuri înfipte în pământ.

Din punct de vedere al participării publicului, festivalul nu e nici pe departe o reuşită, în prima seară dându-se 280 de bilete şi nu 400 cum a scris fiţuica Scormonitoru'. Avem aici nişte tinere bucovinence încurajând tânărul rock bucovinean. Le acord trofeul Fofoloanca Bucovinei, care arată exact ca logo-ul festivalului.
Festivalul a fost declarat unul internaţional, probabil pentru a mări valoarea proiectului şi a obţine ceva mai mulţi bani. Astfel a fost chemată şi o trupă de broscari, care sigur că nu a mai venit. Mişto găselniţa! Oare trupa aia a ştiut vreodată ca va cânta la Suceava? Ducându-se naibii statutul de internaţional al festivalului, s-au făcut ceva modificări. Drept urmare, Odyssey a trecut drept cap de afiş, primind Trofeul Bucovinei şi a intrat în schemă Laburinthos, o trupă care nu avea ce căuta acolo, era mult prea elitistă pentru o paranghelie cu alcool, droguri şi futaiuri prin pădurice.
Că Doru Octavian Popovici se pricepe la rock nu contestă nimeni, dar nenea e expert în rock-ul de la Muzeul Antipa şi practic s-a făcut de râs cu romgleza lui şi prezentarea de tot rahatul a trupelor. Punctul abisal al penibilului a fost atins atunci când a zis că Laburinthos cântă un gothic grecesc. Mai punctăm şi ironia lui Rangu atunci când a primit trofeul Bucovinei şi s-a declarat emoţionat şi i-a mulţumit maică-sii.
Faptul că Drăguşanul cel mic şi trupa lui s-au declarat clujeni la 3 ore după ce au coborât din tren în gara Cluj-Napoca, se vede şi pe afişul cumetriei. Partenerii lor sunt majoritatea din Cluj-Napoca. Ciudat, nu? Plecând de aici întreb: oare câţi bani pleacă din Suceava pe chirii şi altele către Cluj-Napoca? Şi mai întreb: dacă eşti clujean, ce plm mai cauţi aici să faci paranghelii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă eşti prost, nu te băga!